2015

Az utolsó napok egyike

One of the last days

2015. július 11. - Rakoczi Foundation

Helló mindenkinek a mai napon én osztom meg veletek a Bethlen csapat egyik napjának egy kis részét. Először is kezdeném a Budai várral. Én személy szerint arra számítottam, hogy körbejárjuk, de nem így történt. Ehelyett egy kellemesebb meglepetés fogadott minket az ebédünk, ami pizza volt. Megjegyzem, igen finom volt. Miután jól laktunk egy kicsit ledolgoztuk az ebédet. amíg elsétáltunk a Mátyás templomig. Ami nekem az egyik kedvenc látványosságom Budapesten. Ahol egy nem mindennapi látványban volt részünk. Ilyen díszes templomot nem sok helyen talál az ember és még III. Béla sírját is láttuk. Ezután egy kicsit szerepeltünk a televízióban is, persze, csak hátterek voltunk, hála az égnek. Később nagy sajnálatunkra halottuk, hogy azt a hosszú lépcsőt, amit felfelé másztunk meg most le is kell rajta menni. Miután leballagtunk a hegyről, a buszunk már várt, hogy elvihessen minket a következő állomásunkra a Terror Házába. Még személy szerint nem voltam itt és miközben végigjártam kirázott a hideg. Hála Istennek ebben Tibi bácsi nagy segítség volt az élethű bemutatójával. Betekinthettünk a szocializmus valódi mivoltjába az akkori Magyarországon. Ezeken kívül mesélt még az 56-os eseményekről és a kivándorlásról is. Ha lehetőségem lesz még eljönni a Terror Házába szeretném ismét körbejárni.

It is my honor to write today’s blog entry. I was anticipating walking aorund the entire Castle District, but this is not what happened. We had a pleasant surprise instead: pizza for lunch, which was quite good. After lunch we worked off the calories by walking to the Matyas templom, which is one of my favorite places to visit in Budapest. It is not often that one gets to see such a beautiful and ornate church, as well as the grave of King Bela III. We even had the opportunity to serve as a backdrop for a television interview. After climbing up many steps to reach the Castle District, it was then time to descend the same to get on our b. us, which took us to the Terror Haza museum. I had never seen the museum, so I had chills while viewing the exhibits. Luckily Tibor bacsi was there to tell us about his personal experience during that time, including a glimpse into socialist Hungary. He also told us about his family’s experience during the 1956 revolution and their subsequent emigration to Canada.

Balázs Gyula, Palágykomróc, Kárpátalja

A korai ébresztő és kiadós reggeli után neki kezdtünk a hosszú pesti napunknak. Először a parlamentet látogattuk meg, ahol Meggyesi Jenő miniszteri tanácsos fogadott minket az épület vadásztermében, állófogadást tartott nekünk. A bemutatkozás után az idegenvezetőnkkel nekikezdtünk az épület felfedezésének. Mindenki nagy figyelemmel kísérte az érdekes beszámolót, és hallgatta a jobbnál jobb történeteket.  Új információkhoz jutottunk. Nagyon érdekesnek találtuk a 96-os számot. 1896, a honfoglalás 1000 éves évfordulójára tervezték az épületet, ezért a főbejárattal szemben 96 lépcső sorakozik és 96 méter magas az épület legmagasabb pontja. Belülről a falakat 6 méter felett 23-24 karátos arany fedi. Furcsállottuk a szivartartókat az országházban, de mint a végén kiderült, régen a képviselők dohányzással ütötték el a szabadidőt. Végül a kimaradhatatlan vastaps után, körbenéztünk a parlament épülete körül. Elsőként a Kossuth-szoborcsoportot tekintettük meg, majd Gróf Tisza István szobrát, Rákóczi lovas szobrát ás végül az 56-os forradalomra épült emlékművet, majd a kimaradhatatlan csoportképek után folytattuk a kirándulást.

Following breakfast we headed out for a long day in Budapest. Our first stop was the Parliament, where we were greeted by Meggyesi Jenő, an advisor to the Prime Minister, followed by a breakfast reception. Our tourguide then took us around the building and we learned a several new things about the building, such as the role of the number 96. The building was built in 1896 to commemorate the arrival of the Hungarian people 1000 years ago, in 896. This is the reason for 96 steps in the main hall, and that the highest point in the building is 96 meters tall. The interior walls are covered in 23-24 carat gold above the height of 6 meters. We all thought the cigar holders were a bit strange, but the representative spent their free time smoking. We saw the exterior of the building, including a statue grouping honoring Lajos Kossuth, then a statue of Istvan Tisza, Rakoczi and his horse, and finally a commemorative display of the revolution of 1956.

Pirk Rita, Szlovákia, Somorja

A mai napot táncházzal zártuk. Ezen az estén együtt volt a Zrínyi, Bethlen csapat és a KMCSSZ Őrsvezetők körútja. Élő zenekar kíséretében táncoltunk érdekesebbnél érdekesebb táncokat. Többek között polgári táncokat, körtáncokat és néptáncokat. Újabb kedvenceim közé tartozik immár a gólyatánc is. Lelkesen táncoltunk és énekeltünk, olyannyira, hogy miután a zenészek elmentek, a Bethlen Boys Band újra hozta a formáját. Így történt, hogy megismerkedhettünk a KMCSSZ-esekkel és tovább mulathattunk. A zenék igen vegyesek voltak. A „Pálinkadal”-tól kezdve, a „Szélről legeljetek”-en keresztül egészen a „Megy a gőzös”-ig minden hallható volt. Utóbbit el is táncoltuk, amitől a jókedv csak fokozódott. Miután a táncháznak a csúcsponton vége szakadt, ki-ki betért a saját szobájába, hogy készülődjön a lefekvésre (ui. szerintem egy darabig senki se fog aludni). Ezért lassan én is elbúcsúzom, Szép álmokat.:D

Today ended with a folkdance party together with both the Bethlen and Zrinyi groups, as well as the Hungarian Scout Association in Exteris’s patrol leader tour group. We danced a variety of different folkdances to the accompaniment of live music, including circle dances. We had such a good time that when the live band stopped playing the Bethlen Boys made their entrance. As a result we had the opportunity to get to know the patrol leaders better and to enjoy their company while singing and dancing a variety of songs. Unfortunately the evening had to end, though I’m sure most of us will have difficulty falling asleep immediately.

Guzsvány Réka, Kupuszina, Délvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://rakoczi2015.blog.hu/api/trackback/id/tr77618442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.