2015

Pécsi meleg idő

Warm weather in Pécs

2015. július 06. - Rakoczi Foundation

Pécsett három éjszakát töltöttünk. A kísérők figyelmeztettek a melegre, de nem tudtuk, hogy mire számítsunk. A pécsi meleg különleges. Az idegenvezetők gyakran mondták, hogy mediterrán éghajlatú, és ezt mindenki a saját bőrén tapasztalta is. Azért mondtam, hogy különleges, mivel hozzá fogható nincs. Elhiszem, nyár van, de úgy gondolom, nem sűrűn tapasztalunk ilyen mértékű hőséget. A szobatársammal arra a következtetésre jutottunk, itt nem megy le a nap, itt állandó jelleggel süt. Találkoztál már olyannal, mikor az árnyékban is magas fokú égési sérülést szerezhető? Nem?! Na, eddig én sem, de ez Pécs, és Pécs a legjobb táborhely, ezért ilyen élményeket is szereztem. Mindennel, tényleg, mindennel próbálkoztunk, a fagyit, a jégkását, és a szökőkútban való pancsolást is beleértve­­­- semmi nem segít a Pécsi meleg ellen.

A meleg egyik legnagyobb pozitívuma, hogy nincs hideg. Ennek a hőségnek az az előnye még, hogy az embereket összehozza, és tényleg, mindenki az árnyékba menekül. A legkisebb tábla árnyéka is fedést nyújt, s az árnyékban mindig társaságra lelünk. Pécs a barnulni vágyók városa, egy kis naptejjel ingyenes szolárium az egész város. A forróságban a kapott csokink megolvadt, így majdnem forró csokoládét ettünk de rá kellett jönnünk, hogy a melegben nem jó forró dolgot enni, és vissza raktuk a fagyóba. Összegezve  a pécsi melegnek vannak előnyei, és hátrányai, s az is világos mára mindenkinek, hiába panaszkodnak, hogy meleg van, ezt el kell fogadni, Pécsett mindig meleg volt, van, lesz.

Kovács Júlia (Kárpátalja)

We spent three nights in Pecs. Our chaperones warned us about the heat but we did not know what to expect. The hot temperature of Pecs is unique. Our guides often said that it is a Mediterranean micro-climate, something we all had to experience individually. I say that it is unique because there is nothing similar [in the country]. I understand that it is summer but I don’t think we felt many such heatwaves. With my roommate, we came to the conclusion that the sun never sets here, that it always shines. Have you ever heard of getting extensive sunburn in the shade? No? Neither have I, until now, but this is Pecs and Pecs is the best touring camp stop, so I collected those kinds of mementos, as well. We have tried everything, absolutely everything including ice cream, slushies, wading in fountains – nothing much helps against the heat of Pecs.

One of the great advantages of heat is that you are not cold. A benefit of the heat is that it brings people together, everybody congregates in the shade. The smallest patch of shade offers relief, where we always find company. Pecs is the town for people who wish to tan, with a little lotion, the entire town is a solarium. In the heat, the chocolates we were given melted, so we almost ate hot chocolate but we were forced to realize that it is not a good thing to eat hot things in a heat wave – so we put it back into the cooler. To sum up, the heat in Pecs has its advantages and disadvantages, something that has become clear to all by today. No point in complaining, it must be endured. Pecs was, is and will always be hot.

Kovács Júlia (Sub-Carpathia)

 

 

Mindenki számára a hőség nagy problémát jelent. Én se bírom annyira a meleget, főleg amikor a hőmérséklet 35 C felett van. Mi főleg busszal utazunk és az igazat mondva, valamikor úgy érzem magamat, mintha Afrikában lennék. De mivel olyan jó táborba kerültem, mint a Mozgótábor és olyan jó csapatvezetőink vannak, ezért ők sokat gondoskodnak az egészségünkről és arról, hogy nagyon jól érezzük magunkat. Ők gondoskodnak arról, hogy mindig hideg víz legyen a palackjainkban. Úgyhogy folyadékban nincs hiányunk.

Szintén nagyon fontos, hogy mindig árnyékban próbáljunk lenni, de sajnos ez nem mindig sikerül, hiszen olyan helyeken is járunk, ahol nem találunk árnyékot, de ez nem jelent számunkra akadályt, hiszen a csapatvezetőink napkrémet, napolajat biztosítanak nekünk. Sok lány kalapokat visel, de akinek nincs, annak Kriszta szívesen felajánlotta kendőit, amelyek segítettek abban, hogy ne kapjunk napszúrást. Sokszor úgy nézünk ki, mint Ali baba feleségei, de ez nem okozz nekünk nagy problémát.

Röviden így birkózzunk a meleggel, de egyet mondhatok, hogy a meleg nem állíthat minket meg abban, hogy jól érezzük magunkat.

Gajdos Renáta (Kárpátalja)

Everybody has a problem with this obsessive heat. I can’t really stand the heat either, especially when it is above 35 C degrees. We travel mainly by bus and to tell you the truth, sometimes I feel like I am in Africa. But I am in a very good program, where our group leaders are taking care about us and make sure that we always have enough water with ourselves. It is also very important to be in the shadow, but we cannot always manage it. But there is no problem! We are provided with sun lotion, the girls are wearing hats and Kriszta has some scarfs for the others. Sometimes we look like Ali baba’s wives, but it is fun. We try to cope with this hot summer weather like this and nothing can stop us from having a good time.

Gajdos Renáta (Sub-Carpathia)

A bejegyzés trackback címe:

https://rakoczi2015.blog.hu/api/trackback/id/tr207605082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.