2015

Pécs - 3. nap

Pécs - Day 3

2015. július 06. - Rakoczi Foundation

A mai nap egy nagyon jó és tartalmas nap volt. A nap tetőpontja a délutáni előadás volt a délvidéki vérengzésről. A téma két legjobb előadója tartott előadást: Teleki Júlia, túlélő és e témakörben alkotó író és Matuska Márton a téma legnagyobb kutatója.

Az előadást Matuska Márton kezdte el a kiváltó okokról és magáról a megtorlásról beszélt. Majd utána következett Teleki Júlia szívbemarkoló élettörténete. Arról mesélt, hogy hogyan történtek a megtorlások és saját élményeit is beleszőtte az előadásába.

A két előadás alatt arra döbbentem rá, hogy a megannyi megpróbáltatások ellenére is megtartható a magyarság. A délvidékiek erre az élő példáink. A mi feladatunk csupán az a jelenben, hogy tanuljunk nemzetünk múltjából, amelyek megadják a választ, hogy mit kell tennünk.

Barta Levente- András (Kárpátalja)

Today was good day, full of interesting content. The highlight of the day were the two lectures in the afternoon about the atrocities committed against Hungarians in Delvidek, Voivodina (Serbia). The two best experts in the topic presented the lecture: Julia Teleki, a survivor, and Marton Matuska, the topic’s most experienced researcher.

During the two lectures, I suddenly came to the realization that, in spite of all the trial and tribulations, one can remain Hungarian. The Hungarians of the Delvidek are our living examples. Our task in the present is merely to learn from our nation’s past, which provide the answer to what we must do.

Barta Levente- András (Sub-Carpathia)

A mai nap meglátogattuk a Mohács közelében lévő emlékparkot, és Gyuri bácsi különleges vezetésével mi is szemlélőivé, mi több részeseivé válhattunk az egykori hatalmas összecsapásnak. Valóságos döbbenettel jártuk körbe az emlékparkot a nagy meleg ellenére is.  Illendően fejet hajtottunk a hősök előtt majd a  katonák harci fegyverzetéről és harci technikáiról kaphattunk egy kis ízelítőt. A bemutató után egy pazar ebéddel kedveskedtek nekünk, azután íjászkodhattunk is egy kicsit. A köszönetünket vastapssal fejeztük ki.

Farkas Gyula (Erdély)

Today we have visited the Memorial park in Mohács, where György Varga (our uncle Gyuri) with his wonderful presentation made us feel like we are part of the battle of Mohács. We were simply astonished while we were walking around the memorial park. We paid tribute to the soldiers who died in this place; and we also got to know their weapons and martial techniques. Then we were guests for a delicious lunch and we also got the opportunity to shoot with a Hungarian bow.

Farkas Gyula (Transylvania)

A bejegyzés trackback címe:

https://rakoczi2015.blog.hu/api/trackback/id/tr117605126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.