2015

Az első napok

First day in Mezőtúr

2015. július 03. - Rakoczi Foundation

Csütörtökön, július 2-án elkezdődött a 22. Magyarságismereti Mozgótábor. Hosszú, fárasztó utazás után délután két órára mindenkinek sikerült megérkeznie Mezőtúrra.A csapatok Kárpátaljáról (Ukrajna), Erdélyből (Románia), Felvidékről (Szlovákia), Délvidékről (Szerbia), Horvátországból és Csángó-földről jöttek. Minden a szokásos rendben zajlott le: finom ebédet kaptak a messziről jött fiatalok, azután regisztráció következett.

Ezek után a bevezető beszédre, valamint a szervezők és a vezetők bemutatkozására került sor. A fiatalok megismerkedtek a tábori szabályzattal, a táborozás céljával és ezután nagy izgalommal figyeltek Ayklerné Papp Zsuzsára, amint a Zrínyi és a Bethlen csoportokba való beosztásra szolgáló névsorokat olvasta fel. A két csoportban egyformán vannak beosztva mindegyik országból.

A résztvevők megkapták az első feladatukat: csoportosan be kellett mutatkozniuk. Már az első napon lehetőséget kapott a sok tehetség arra, hogy kibontakozzon. Mint a Zrínyi csoport, úgy a Bethlen csoport is zenés bemutatkozással készült, az előbbi versekkel tarkította a műsorát, míg az utóbbi egy humoros tánccal nevettetett meg minket. Rögtön feltűnt, mennyi tehetséges fiatallal van megáldva idén is a Rákóczi Tábor, egyikőjükkel, Balázs Etelkával, Erdélyből el is beszélgettem arról, hogy milyen érzéseket keltett benne ez az élmény, és hogyan érezte magát az első nap. 

„Amikor megérkeztünk, ledöbbentem  attól, hogy milyen gyorsan és bármiféle erőfeszítés nélkül összerázódott a társaság. A résztvevők bármiféle utasítás nélkül társalgásba, később spontán játékba kezdtek. Nem telt el sok idő és feszültségnek nyoma sem volt. Érkeztünk ismerkedni és a beosztásoknál már voltak kis csalódások, mert akadtak olyanok, akikkel szerettünk volna közelebbről is megismerkedni, de sajnos a másik csoportba kerültek. De ettől eltekintve nagyon jó csapatok alakultak ki. Nagyon örülök, hogy a Zrínyibe kerültem, rögtön feltűnt, hogy jó csapat vagyunk és leszünk is. Sok érdekes karakter, ötletekkel teli kreatív emberek. Ámultam azon, hogy milyen hamar sikerült rendeznünk a csapatmunkát és ennek köszönhetően a ránk bízott feladatot is összeszedettebben, könnyebben meg tudtuk oldani. Boldog vagyok, hogy itt lehetek és részt vehetek ebben a Táborban, türelmetlenül várom már azokat az élményeket, amik még előttünk állnak.”

Csütörtökön, július 3-án a két csapat külön folytatta az utazást, a Zrínyi csoport az Egri várat megtekintve tovább indult Miskolc felé, míg a Bethlen csoport Székesfehérváron keresztül Pécs felé vette az irányt. A következő 10 nap alatt rengeteg élményben lesz része mind a két csoportnak, magyarságukban és szellemileg megerősödve és sok baráttal meggazdagodva térjenek majd vissza otthonukba.

The new participants of the 2015 Students Without Boundaries program arrived in Mezötúr, Hungary on Thursday, full of anticipation. This city was the meeting point for all the young people from Ukraine, Serbia, Romania, Slovakia and Croatia. As a tradition, they were divided into two groups - named after Zrinyi and Bethlen.  The first task was for each group to give a short introduction about themselves. Each group used their talent and creativity to prepare a wonderful dance and poetry presentation. One of the participants, Balázs Etelka from Transylvania was interviewed about her first impressions in the camp:

When I arrived, it was surprising how easily we were able to make friends right away. We just simply started to chat with each other and then we also played some games.  We solved the task to create a performance as a group very quickly, because there are a lot of creative and talented people in my group. I am thrilled and happy to be here and cannot wait to see and experience all the things that are ahead of us in the following days.

On Friday morning, the two groups began the travelling part of the programme. The Zrinyi group travelled to Eger to see the famous castle and arrived that evening to Miskolc. That same day, the Bethlen group went to Pécs via Székesfehérvár.

A folytatásban a Bethlen csapat indulásáról és az első nap élményeiről
Takács Mária írását olvashatják

Tegnap érkeztünk meg Mezőtúrra, kaptunk egy kis eligazítást, és két csoportra osztottak be minket. Már az első nap rengeteg embert ismerhettem meg, akik különböző helyekről érkeztek. A mai nap folyamán úgy érzem, hogy a csapatunk már kezd összekovácsolódni, és ami nagyon fontos, alkalmazkodunk egymáshoz. Lehetőségünk volt Székesfehérvár nevezetes helyeit meglátogatni, és még szabadidőt is kaptunk a jó fej nevelőinktől. :)
A következő állomás: Pécs. Megvacsoráztunk, és kaptunk csokit (!!!), valamint zsebpénzt. Este pedig játék formájában tornáztunk és bemutattuk egymást.
Már a kollégiumban igazi családias hangulat alakult ki. Sok mosolygós arcot lehetett látni. A tábor jó hangulata, amit ismerőseinktől hallottunk már most kezdi kifejteni a hatását. Remélem, hogy ebben a csodálatos tíz napban még rengeteg jó barátot szerezhetek, és sokáig fogom megőrizni a táborban szerzett emlékeimet.  

A bejegyzés trackback címe:

https://rakoczi2015.blog.hu/api/trackback/id/tr827594470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.